Ensjø aktuell informasjon har tidligere skrevet om Obos sitt prosjekt i Grenseveien 69, der man skal omregulere en industrieiendom til boliger. Man skal rive eksisterende bygning og oppføre nye blokker. Det har tatt litt mer tid en tidligere antydet for planen skulle været ferdig i oktober men alt var først på plass i desember og nå er den ute på høring.
Bygningen i Grenseveien 69 ble opprinnelig oppført som produksjonslokale for Christiania dampkjøkken. Det utviklet seg senere til en matvarebedrift med produksjon, catering og serveringsvirksomhet som startet i Grenseveien. I 1970- og 1980-årene drev Christiania Dampkjøkken cateringvirksomhet, særlig ved oljeinstallasjonene i Nordsjøen. Bedriften ble 1988 overtatt av SAS Service Partner og de holder ikke lengre til på Ensjø. I dag er det flere virksomheter som holder til på eiendommen: Totaltek, Kiwi, en motorsykkel forhandler, bruktbilbutikk, pølsemaker og bilpleieanlegg.
Grenseveien 69 ble tidlig i 2013 solgt for 75 millioner kroner til selskapet Grenseveien 69 as. Eier av Grenseveien 69 as er Obos med 34 prosent, Skeie eiendom med 33 prosent, Seamt med 16,5 prosent, Monolitten invest med 9,9 prosent og tilslutt Lyberg og partnere capital med 6,6 prosent.
Planforslaget som er levert inn av utbyggerne sier at man ønsker å oppføre 3 blokker med høyder på 3, 4 og 7 etasjer. Blokken som ligger langs Malerhaugveien skal være på 7 og 3 etasjer med det høyeste punkt mot Malerhaugveien 34. Blokken langs Grenseveien blir på 7 og 3 etasjer med den høyeste delen liggende mot krysset Malerhaugveien/Grenseveien. Inne på tomta så plasserer man en blokk på 4 etasjer. I dette forslaget blir det 108 leiligheter fordelt på 35 små 40-50 m2 BRA, 30 middels 50-80 m2 BRA og 43 store 80 m2 og større
Plan og bygningsetaten (PBE) liker ikke planen og har fremmet et forslag der prosjektet gjennomføres med å bygge 2 boligblokker. Man fjerner den ene blokka på 4 etasjer som ligger midt inne i prosjektet. Dette prosjektet gir ca. 100 boliger fordelt på 2 blokker. PBE øker høyden på de laveste delene av prosjektet, slik at man får 4 og 7 etasjer på begge blokkene mot Malerhaugveien og Grenseveien.
PBE sin hovedargumentasjon for å gjøre dette er å sikre tilstrekkelig kvaliteter i friområdet, og nødvendig sammenhengende og brukbare uteoppholdsareal for boligbebyggelsen. En annen grunn er å sikre at Lillebergbekken kan gå tydelig oppe i dagen og at det blir friområder rundt den. Opparbeidelse av bekken er et viktig element i VPOR for Ensjø. Alternativ 2 ivaretar intensjonen i VPOR ved utformingen langs Lillebergbekken sikrer allmennhetens tilgjengelighet og overgangen til de private utearealene. Den offentlige turstien ligger nært boligenes uteoppholdsareal. Det er derfor viktig å sikre tilstrekkelig plass for begge brukergrupper.
Begge alternativene ligger over utnyttelsesgraden på 150 prosent som er vedtatt i planprogrammet for Ensjø. PBE er nærmest på 166 prosent.
Ved ikke å etablere lamellen i gårdsrommet sikres det romlighet i prosjektet og det blir et tydelig mellom offentlige og private arealer. Det sikres at det ikke oppstår arealer som oppleves som restarealer i prosjektet. Byggehøydene i alternativ 2 muliggjøres ved at det samtidig etableres tilstrekkelige og sammenhengende utearealer rundt bebyggelsen. PBE anbefaler alternativ 2, men tar endelig stilling etter offentlig ettersyn.
Nå er prosjektet ute på offentlig ettersyn og fristen for å melde tilbake på dette er 23.februar.
Det er imidlertid ikke sikkert at det kommer boliger på tomta på veldig lenge. For så langt Ensjø Aktuell informasjon kjenner til så har leietakere i eksisterende bygg leiekontrakter som går fra 2-6 år fremover og noen har også rett til forlengelse. Hvis man ikke finner løsninger på dette, så kan det ta lang tid før man kan bygge noe på eiendommen.
Les planforslaget i høringsdokumentet
Se siden der prosjektet er lagt ut på offentlig ettersyn
Les tidligere sak om dette på Ensjø Aktuell informasjon
Næringseiendom nyheter har også skrevet om forslaget og den saken kan du lese her